Bergvärme Stockholm – vanliga frågor

Är du, som många andra, intresserad av bergvärme i Stockholm och funderar på att välja den lösningen till din villa? I den här texten ska vi titta lite närmare på just bergvärme i Stockholm och göra detta genom att svara på några vanliga frågor.

Bergvärme är – utan tvekan – en riktigt bra lösning, men det är också viktigt att vara medveten om att det inte är ett alternativ för alla. Av skäl vi hoppas kunna reda ut här och enligt följande:

Passar bergvärme i Stockholm i min villa?

Det måste först ske en geoteknisk undersökning innan man kan fastställa kring huruvida bergvärme i Stockholm passar för just dig. Jordens förmåga att leda värme – som kallas konduktivitet – är en viktig faktor, och likaså gäller kring hur djupt man måste borra. Tvingas man borra för djupt så kan det innebära kostnader som gör att bergvärme i Stockholm kostar mer än det smakar. Borrningen är det dyraste sett till bergvärme och installationen av sådan. En annan faktor gäller närheten till andra borrhål. Borrar man för nära ett annat borrhål så kan detta ta effekt från båda källorna.

Vilka fördelar finns med bergvärme?

Dels så handlar det om en ekonomisk fördel som är svårslagen: med rätt dimensionerad pump och med rätt installation så kan bergvärme sänka dina årliga kostnader för uppvärmning med närmare 80 %. Dessutom handlar det om en grön energikälla där man tillvaratar lagrad solenergi från berggrunden.

Ser man till en annan fördel så handlar det om att bergvärmepumpar är enkla att sköta och har en lång hållbarhet – räkna med 20 år – förutsatt att man ger regelbundet underhåll och följer planen för service. Nackdelen med bergvärme i Stockholm handlar om en hög initial kostnad. Det är emellertid något som betalar sig över tid och som redan från dag ett börjar göra så.