Ersätt din förlorade tand

Har du slagit ut eller tvingats dra ut en tand, kanske bara gluggen sitter kvar där, och du har kanske accepterat detta faktum länge. Numera finns det fina tandimplantat, så du kan få en ny.

Förr var det ganska vanligt att folk hade löständer, Då var det en hel gom med överkäke eller underkäke som gällde. Numera är tandhälsan god, och folk har kanske bara någon enstaka tand som skulle behöva bytas ut på grund av ett missöde, en inflammation eller liknande. Skaffa dig i så fall en konstgjord tand som sitter fast ordentligt i munnen. Du kan tugga som vanligt, och du kan välja nyans på den, så att den passar bra ihop med dina andra tänder. Låter det bra?

Olika sorters tandimplantat

Dessa nya tandimplantat har blivit en succe, för man har inga proteser som skaver, utan tanden känns som din egen. Du kan välja en konstgjord tand som sätts fast med en titanskruv och som växer fast i käkbenet. Detta är helt oslagbart och du har fått din tand tillbaka. Har man fler tänder som ska ersättas kan man göra bryggor, och en påbyggnad på en tand kallas krona. Hur du än har det i munnen, har tandläkaren en lösning på ditt problem och kan lämna förslag på lämpliga åtgärder.

Tandimplantat är ofta också en utseendefråga. Speciellt om man har tappat en tand framtill i munnen kanske man undviker att le mot kameran och man tänker ofta på den där gluggen. Be tandläkaren att sätta dit ett implantat istället.